Het is algemeen bekend dat zwangerschap een bijzondere ervaring is, vol met geluk en blijde verwachting. Tegelijkertijd kan deze periode ook uitdagend zijn...
Blog
Het grote kietelmonster
Wist je dat kietelen eigenlijk helemaal niet zo leuk is als het lijkt? Het lijkt een onschuldige manier van aanraken, vaak met een hoop gekronkel en gegieber. Toch ken ik zelf genoeg volwassenen en kinderen die echt een hekel hebben aan kietelen en het verre van grappig vinden.
Music was my first love…
Overal op de wereld tonen onderzoeken aan dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor soort het is, ik zet een aantal van de positieve effecten van muziek voor je op een rijtje:
De voelertjes in je huid
Afgelopen weekend heb ik geleerd om problemen met over- of juist ondergevoeligheid vanuit vanuit Tactile Integration aan te pakken. Dan zijn etiketjes in kleding ineens geen probleem meer of is dat wilde, rauwdouwerige gedrag stukken minder. En dat is fijn voor jezelf én de omgeving. Dan is de wereld om je heen opeens niet zo bedreigend meer en kan je je gaan ontwikkelen omdat je je veilig voelt. Hoe fijn is dat wel niet?
De horror van verhaaltjessommen
Ken je dat, ‘verhaaltjessommen’? Een gruwel voor veel kinderen uit mijn praktijk en misschien ook wel bij jou thuis… Een pleidooi voor het terug gewoon te leren rekenen, zodat je het later (pas als je de stof goed beheerst!) creatief kan gebruiken.
Het effect van VVE (voor- en vroegschoolse educatie)? 0,0%…
Het is effectiever voor kinderen, of ze nu voorlopen of achterstand hebben, lekker samen te laten spelen en van elkaar te laten leren.
Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?
Meer dan eens is die vraag me in de praktijk en daar buiten al gesteld. Veel klantjes en hun ouders vinden het een wazig iets. Maar wazig is het zeker niet!
Eigenlijk is het allemaal heel erg logisch: iedereen wordt geboren met een aantal reflexen. Dat heb je vast wel ooit wel al eens gezien, bij je eigen kinderen of toen je ergens op kraambezoek was: kriebel een baby’tje in zijn handje en hij grijpt je vinger vast.
Ontwikkelingslab
En wat dat is, ‘het Ontwikkelingslab’? Het Ontwikkelingslab brengt de bewegingsontwikkeling van kinderen in beeld. Alle flesjes van het ‘lab’ staan voor specifiek ontwikkelingsvaardigheden die ontwikkelt.
Verborgen gebreken
De fundering van leren en gedrag ligt in de reflexen die ieder mens (en dier) meekrijgt, al voor de geboorte.
Eerlijk duurt het langst
Hoe reageer je als ouder als je je kind betrapt op een leugen? Wat kan je doen om je kind te helpen beseffen dat de waarheid vertellen belangrijk is?
Rust, reinheid en regelmaat: hopeloos ouderwets of nog steeds van deze tijd?
Alle ouders van een kind (met of zonder AD(H)D) hebben het wel een keer te horen gekregen: kinderen hebben ‘rust, regelmaat en reinheid’ nodig en kinderen met een aandachtsstoornis nog meer. De sleutel om een goede routines te krijgen ligt in de kracht van routines. Ze moeten naadloos bij jouw gezin aansluiten én je er op de lange termijn aan kunnen houden.
Zo overleeft jouw kind de brugklas
Elk jaar stappen zo’n 200.000 kinderen over van basisschool naar voortgezet onderwijs. Voor de één een leuke uitdaging, voor de ander best spannend. Hoe bereidt je als ouder je kind goed voor?
Wat is dat ‘beelddenken’ eigenlijk?
Beelddenken is non verbaal denken, instinctief denken, voelen dat een oplossing daar en daar ligt. De kracht dat je, datgene wat je uit wilt uiten, kunt visualiseren: als een schilderij of een beeldhouwwerk, maar ook als een heel orkest dat je kunt horen spelen. Mozart en Van Beethoven hoorden de muziek in hun hoofd en zagen het orkest spelen en dat schreven ze op. Beethoven zelfs nog toen hij doof werd! Mensen die vanuit hun primaire denkproces, hun rechterhelft denken zijn spiritueel getalenteerd of sensibel. Ze zien uitkomsten die een ander niet ziet omdat ze 3 dimensionaal kunnen denken en kunnen omdenken
Sportclubs
Een goede trainer zal blij zijn als je handvaten geeft voor jouw kind. Trainers krijgen zo de kans om grote impact te maken op hun pupillen, niet alleen tijdens de sport, maar ook daarna. Hij kan elke speler het gevoel geven dat hij/zij een belangrijk teamlid is – ieder met zijn eigen talenten die van het team een superteam maken.
Rust in de drukke decembermaand
De december maand kan een stressvolle periode zijn voor kinderen, zeker als ze een aandacht- en concentratiestoornis hebben. Op feestelijk bezoek bij familie of vrienden gooit hun hele dag-tot-dag routine door elkaar en dat kan overweldigend zijn. Als je deze effectieve strategieën met je gezin volgt, kun je chaos voorkomen en er voor zorgen dat je (AD(H)D) kinderen zich er goed bij blijven voelen.
Is jouw kind een beelddenker?
Denk eens aan het woordje taart. Wat zie je? Zie je de letters T-A-A-R-T of zie je een plaatje van een taart? Zie je een plaatje, dan ben je mogelijk een beelddenker. Meer weten? Lees dan gauw verder
Yes! Zomervakantie!
Je kind zal zich waarschijnlijk snel en vaak vervelen én hij zal zeker wat van je vragen: tijd, aandacht en geduld. Om het gebrek aan structuur in de zomervakantie te ondervangen is de juiste balans tussen vrije tijd en ingeplande tijd maken een oplossing. Hieronder staan tips om je op weg te helpen naar een heerlijke zomervakantie zonder stress.
Huiswerk zonder heisa
Kan je je kind helpen met huiswerk, zonder er zelf knettergek van te worden? Ja! Maak samen met school consequente routines.