Home » Blog » Gedrag » Music was my first love…

Music was my first love…

door | 1 okt, 2018 | Gedrag, Opvoeding

Wereldmuziekdag vandaag! Ik hou van muziek, van allerlei genres, van klassiek tot country tot top 40 tot rock, affijn, ik denk dat ik wel van de meeste muziek hou. Lekker meeblèren in de auto, dansen door de kamer, zalig!

Overal op de wereld tonen onderzoeken aan dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor soort het is, dus ik zit met mijn brede muzieksmaak wel goed. Ik las wel ergens dat je een hoge bloeddruk en stress van heavy metal kan krijgen, tenzij je fan bent van stevige gitaarpartijen en een potje grunten ;).

Ik zet een aantal van de positieve effecten van muziek voor je op een rijtje:

Goed voor je talen:

De gebieden waar taal ligt in je hersenen is sterk verbonden met de gebieden die met muziek te maken hebben. Je hoeft niet eens zelf te spelen, luisteren naar muziek prikkelt je taal gevoel al. ‘Well, that’s nice!’

Bron van eeuwige jeugd:

Niemand wordt graag ouder, maar dat gebeurt toch… Je kan het proces wel een beetje afremmen. Als je een instrument speelt activeert dat namelijk je prefrontale cortex. Daar bevind zich het geheugen en dat wordt dus positief gestimuleerd. Daardoor blijft je probleemoplossend vermogen op peil en je geheugen scherp

Beter in je vel:

Die versterkte prefrontale cortex heeft nog meer voordelen: prikkels met betrekking tot angst en negativiteit worden sterk verminderd. Je zult positiever, aardiger en stabieler worden als je muziek speelt.

Afstemmen:

Door muziek stem je letterlijk en figuurlijk beter af op je medemens. Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen, vertelt dat je door ritme en melodie onbewust op elkaar afstemt, zelf al ken je elkaar niet. Muziek helpt dus om de energie in een groep te beïnvloeden en zorgt er voor dat je een gevoel van saamhorigheid ervaart. Niet voor niets wordt er al eeuwen in kerken samen gezongen.

Fit en fruitig:

Je bent natuurlijk meer dan een brein, je lichaam reageert absoluut ook op muziek: je bloeddruk daalt, je hartslag verlaagt (tenzij je dus naar heavy metal luistert ? ), je spieren ontspannen. Je stresshormonen zakken ook bij het horen van fijne muziek. Soms kan het zelfs pijn verlichten en je immuunsysteem activeren.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

De voelertjes in je huid

De voelertjes in je huid

Afgelopen weekend heb ik geleerd om problemen met over- of juist ondergevoeligheid vanuit vanuit Tactile Integration aan te pakken. Dan zijn etiketjes in kleding ineens geen probleem meer of is dat wilde, rauwdouwerige gedrag stukken minder. En dat is fijn voor jezelf én de omgeving. Dan is de wereld om je heen opeens niet zo bedreigend meer en kan je je gaan ontwikkelen omdat je je veilig voelt. Hoe fijn is dat wel niet?

Lees meer
Rust in de drukke decembermaand

Rust in de drukke decembermaand

De december maand kan een stressvolle periode zijn voor kinderen, zeker als ze een aandacht- en concentratiestoornis hebben. Op feestelijk bezoek bij familie of vrienden gooit hun hele dag-tot-dag routine door elkaar en dat kan overweldigend zijn. Als je deze effectieve strategieën met je gezin volgt, kun je chaos voorkomen en er voor zorgen dat je (AD(H)D) kinderen zich er goed bij blijven voelen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin