Home » Blog » Gedrag » Music was my first love…

Music was my first love…

door | 1 okt, 2018 | Gedrag, Opvoeding

Wereldmuziekdag vandaag! Ik hou van muziek, van allerlei genres, van klassiek tot country tot top 40 tot rock, affijn, ik denk dat ik wel van de meeste muziek hou. Lekker meeblèren in de auto, dansen door de kamer, zalig!

Overal op de wereld tonen onderzoeken aan dat muziek een positief effect heeft op je hersenen. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor soort het is, dus ik zit met mijn brede muzieksmaak wel goed. Ik las wel ergens dat je een hoge bloeddruk en stress van heavy metal kan krijgen, tenzij je fan bent van stevige gitaarpartijen en een potje grunten ;).

Ik zet een aantal van de positieve effecten van muziek voor je op een rijtje:

Goed voor je talen:

De gebieden waar taal ligt in je hersenen is sterk verbonden met de gebieden die met muziek te maken hebben. Je hoeft niet eens zelf te spelen, luisteren naar muziek prikkelt je taal gevoel al. ‘Well, that’s nice!’

Bron van eeuwige jeugd:

Niemand wordt graag ouder, maar dat gebeurt toch… Je kan het proces wel een beetje afremmen. Als je een instrument speelt activeert dat namelijk je prefrontale cortex. Daar bevind zich het geheugen en dat wordt dus positief gestimuleerd. Daardoor blijft je probleemoplossend vermogen op peil en je geheugen scherp

Beter in je vel:

Die versterkte prefrontale cortex heeft nog meer voordelen: prikkels met betrekking tot angst en negativiteit worden sterk verminderd. Je zult positiever, aardiger en stabieler worden als je muziek speelt.

Afstemmen:

Door muziek stem je letterlijk en figuurlijk beter af op je medemens. Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen, vertelt dat je door ritme en melodie onbewust op elkaar afstemt, zelf al ken je elkaar niet. Muziek helpt dus om de energie in een groep te beïnvloeden en zorgt er voor dat je een gevoel van saamhorigheid ervaart. Niet voor niets wordt er al eeuwen in kerken samen gezongen.

Fit en fruitig:

Je bent natuurlijk meer dan een brein, je lichaam reageert absoluut ook op muziek: je bloeddruk daalt, je hartslag verlaagt (tenzij je dus naar heavy metal luistert ? ), je spieren ontspannen. Je stresshormonen zakken ook bij het horen van fijne muziek. Soms kan het zelfs pijn verlichten en je immuunsysteem activeren.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Meer dan eens is die vraag me in de praktijk en daar buiten al gesteld. Veel klantjes en hun ouders vinden het een wazig iets. Maar wazig is het zeker niet!

Eigenlijk is het allemaal heel erg logisch: iedereen wordt geboren met een aantal reflexen. Dat heb je vast wel ooit wel al eens gezien, bij je eigen kinderen of toen je ergens op kraambezoek was: kriebel een baby’tje in zijn handje en hij grijpt je vinger vast.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin