Home » Blog » Gedrag » Yes! Zomervakantie!

Yes! Zomervakantie!

door | 30 jun, 2011 | Gedrag, Opvoeding

Yes, het is zomer! Jullie zijn vrij, het is lekker weer en je kinderen hebben zin om lekker te spelen. Misschien hebben jullie nog een vakantie in het vooruitzicht, maar wat ook zo lekker is, is de vrijheid en luxe om helemaal niets te doen – tot dat je dat ook wel weer gezien hebt. ‘Mama, ik verveel me!’ en ‘ Pap, er is niets te doen!’. Het is verrassend hoe snel het enthousiasme om niets te hoeven doen slijt. Soms is het maar een kwestie dagen… Dan kom je er achter hoe lastig verandering van schooldagenroutine en –structuur naar luie vakantiedagen kan zijn

Als je kind ADHD of ADD heeft, kan je twee zekere voorspellingen voor de zomer doen: Je kind zal zich waarschijnlijk snel en vaak vervelen én hij zal zeker wat van je vragen: tijd, aandacht en geduld. Om het gebrek aan structuur in de zomervakantie te ondervangen is de juiste balans tussen vrije tijd en ingeplande tijd maken een oplossing. Hieronder staan tips om je op weg te helpen naar een heerlijke zomervakantie zonder stress.

Werk met een kalender (maar laat ook wat dagen vrij)

Zelfs tijdens de zomervakantie, waar je kind zo naar verlangd heeft, is er structuur nodig. Zo kan een kind zich veilig te voelen en weten wat er verwacht kan worden. Een eenvoudige kalender of weekplanner geeft je kind inzicht in wat het kan verwachten. Vul van te voren een mix van allerlei zomeractiviteiten in, bijvoorbeeld de gezinsvakantie of bezoekjes aan familie en recreatieve dingen, zoals een weekenduitje naar de dierentuin of het museum. Jongere kinderen vinden het ook fijn als hun speel- of logeerpartijtjes al zijn afgesproken en ze die genoteerd zien staan. Voor hen werkt het ook prettiger met pictogrammen, daar hoef je immers niet voor te kunnen lezen en zie je het in een oogopslag.

Natuurlijk moet de zomervakantie ook een ontspannen periode zijn, dus probeer die vrije weken niet te vol te proppen. Een geplande activiteit per weekend is super, maar drie of vier afspraken kan als gehaast opgejut en druk ervaren worden. Laat elke dag tijd vrij voor echt vrije tijd, zodat je kind kan doen wat hij of zij wil – zelfs als dat helemaal niets is. Ook is het fijn om op het eind van de dag tijd te maken om met de hele familie te ontspannen, lezen en kletsen.

Laat de teugels vieren, maar blijf op de rails

De zomermaanden vragen om flexibiliteit. Tegelijkertijd wil je ook niet te veel van je gebruikelijke gezinsregels en –routines afstappen.

Het is verleidelijk om je kinderen in de vakantie langer op te laten blijven, een natuurlijk kan dat ook wel een beetje. Maar onthoudt dat zelfs een klein beetje slaaptekort irritaties en driftbuien kan veroorzaken, zomer of winter.

Probeer je aan de gebruikelijke bedtijd te houden. Hou ook vast aan de gebruikelijke klusjes, net als aan andere afspraken. Als kinderen in de schoolweken pas na 17.00 TV mogen kijken, laat ze dan in de zomervakantie ook niet een hele dag voor de TV hangen.

Maak gebruik van wat er in de buurt georganiseerd wordt

Maak gebruik van de recreatie- en ontwikkelingsmogelijkheden die in de zomer bij jou in de buurt georganiseerd worden. Zoek een sport- of natuurvereniging die activiteiten voor kinderen organiseren. Veel plaatselijke verenigingen organiseren leuke dingen als percussieworkshops, computercursussen en sporttrainingen. Moedig je kunstzinnige kind aan om bij een theatergroepje te gaan of schrijf ze in bij een plaatselijke kunstinstelling of een sieradencursus.

Daarnaast kan je ook dierentuinen en museums in de buurt bezoeken en uitzoeken waar er leuke zomerfestivals in je buurt zijn. Vaak kun je hele leuk tips krijgen bij de plaatselijke VVV of in het huis-aan-huisblaadje. Vergeet de gekozen activiteiten niet op de kalender of weekplanner te schrijven, want dan ga je ze ook zeker doen en blijft het niet bij leuke plannen.

Eerst werken, dan spelen

Tijdens het schooljaar heb je meestal een vaste huiswerktijd met je kind afgesproken omdat het huiswerk dan ook werkelijk af komt. Op diezelfde manier kan je speeltijd – voor de kinderen en ouders samen – in plannen, zodat je ook tijd in elkaar investeert. Dus speel een potje voetbal in de achtertuin, ga samen fietsen of om een ijsje. Deze relaxte tijd samen zorgt voor ervoor dat jullie op adem komen, iets wat jij en je kind nodig hebben na een heel schooljaar of zelfs maar een dag werk.

Help je tiener een baantje te vinden

Een deeltijdbaantje is voor een tiener een lucratieve manier om de zomervakantie door te brengen. De verantwoording van een vakantiejob werkt prima bij het opbouwen van een gevoel van volwassen worden, afhankelijk zijn en vertrouwen krijgen in eigen kunnen en doen. De structuur die een baantje geeft is een pluspunt voor kinderen met AD(H)D en het extra geld om uit te geven is natuurlijk helemaal een extra bonus! Sommige tieners kunnen prima zelf zo’n baantje vinden, maar anderen hebben een steuntje in de rug nodig.

Begin om samen met je kind een plan te maken. Wat zou het willen bereiken met het bijbaantje? Bijvoorbeeld geld verdienen of iets nieuws leren doen. Bespreek de juiste soort baantjes voor hem, gebaseerd zijn vaardigheden, organisatie- en concentratievermogen. Bekijk dan waar ze dat te gelde kunnen maken. Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken te oefenen; doe een rollenspel met een gesprek met een baas of leidinggevende. Jouw aanmoediging en steun zijn misschien precies wat je tiener nodig heeft om dat leuke vakantiebaantje te vinden.

Laat je kind kind-zijn

Dat kan namelijk de sleutel tot succes zijn voor een geslaagde zomervakantie voor je kind. Uiteindelijk is kind-zijn vanzelfsprekend, spontaan en makkelijk. Als je kind de tijd en vrijheid krijgt om te doen wat hij het leukst vind, heeft hij daar ook alle kans toe.

Zoals ik al eerder schreef, wat structuur in de zomervakantie is wel belangrijk, maar ongeorganiseerde ontspanning is net zo belangrijk. De meeste kinderen zijn heel inventief in het verzinnen van iets leuks om te doen.

Met jouw hulp wordt de ‘vrijheid om niets te doen’, een ‘mogelijkheid om leuke dingen te doen’.

Als ouder hoef je niet constant een gangmaker te zijn in de zomervakantie. Zelfvertrouwen geven in de creativiteit en inventiviteit is veel belangrijker – en laat ze dan ook lekker bezig.

Plan dus zeker wat leuke dingen in de vakantie en laat ook ruimte over om je kind te laten doen wat vanzelfsprekend, spontaan en gemakkelijk is.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Meer dan eens is die vraag me in de praktijk en daar buiten al gesteld. Veel klantjes en hun ouders vinden het een wazig iets. Maar wazig is het zeker niet!

Eigenlijk is het allemaal heel erg logisch: iedereen wordt geboren met een aantal reflexen. Dat heb je vast wel ooit wel al eens gezien, bij je eigen kinderen of toen je ergens op kraambezoek was: kriebel een baby’tje in zijn handje en hij grijpt je vinger vast.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin