Home » Blog » Opvoeding » Televisie kijken: lekker veel of mondjes maat?

Televisie kijken: lekker veel of mondjes maat?

door | 31 jan, 2011 | Gedrag, Opvoeding

Veel televisie kijken is niet gezond: je kind wordt er lui en fantasieloos van en hangt maar op de bank. Toch vertelt Marije over haar zoon: “Als hij niet voor de TV kan, kan ik er niets mee beginnen”. Waarom is eigenlijk niets mis met lekker voor de TV hangen?

Relax!

Als AD(H)D-kinderen na een drukke dag op school languit televisie kijken zorgt dat voor ontspanning. Ze kunnen niet de hele dag gefocust zijn en hebben even een moment voor zichzelf nodig. Omdat veel AD(H)D-ers visueel ingesteld zijn is een beeldscherm een fijne ontspanning. Ontspannen is geen lui zijn, maar opladen zodat ze daarna weer fit en actief kunnen spelen en bezig zijn.

Kies wat je kijkt

Kinderen kunnen in het spel gestimuleerd worden door de televisieseries die ze zien en zijn niet dus niet fantasieloos te noemen. Het levert juist een extra toevoeging in hun fantasie, waardoor ze actiever spelen en er meer in op gaan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jij, als ouder/opvoeder, meekijkt en ‘filtert’ in het TV-aanbod, want niet alle series zijn een aanrader. Het is aan te raden om series waarin een verhaal vertelt wordt uit te kiezen. Hierbij kan je kleuters denken aan series als ‘de Moomins’, ‘Dora’ en ‘Backyardigans’. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd vind ik het persoonlijk al wat lastiger. Liever geen snel zoomende of flitsende beelden of vervelende geluiden is bij ons de voorwaarde. Humor waarderen we wel. Hier in huis zijn bijvoorbeeld ‘De dodelijkste 60’ (wat in tegenstelling tot de titel niet gewelddadig is, maar over gevaarlijke dieren gaat) en de DVD’s van Nils Holgersson (uit onze eigen kindertijd!) favoriet. Verder kijken we met regelmaat naar Discovery Channel (bijv. ‘How It’s Made’) of Animal Planet. Maar het wordt wel lastiger om goeie series te vinden in de lagere schoolleeftijd. Sommige digitale ontvangers zijn ook te programmeren en zo kan je kind alleen de zenders zien die je ingesteld hebt.

Een tijd om te kijken en een tijd om te spelen

Televisie kijken om even bij te tanken van de hectiek op school is ook nauwelijks ‘bankhangen’ te noemen. Zeker niet als je er met je kind afspraken over maakt. Het is belangrijk om een vaste tijd en een limiet aan het TV-kijken te stellen. Betrek je kind bij het stellen van de tijd en duur die bij jouw gezin past en hou je daar samen met je kind aan. Hou rekening met de favoriete programma’s en pas de tijden daar op aan. Halverwege het ene filmpje beginnen en halverwege een ander filmpje de TV weer uit kan voor een hoop tumult zorgen en dat is juist niet de bedoeling. Ontmoedig gedachteloos rondzappen, maar spreek af wat er daadwerkelijk gekeken wordt. Misschien is het nodig je eigen kijkgedrag ook te herzien en de TV pas aan te zetten als je echt een specifiek programma wilt zien. En zet ‘m uit als het afgelopen is: laat de TV geen achtergrondruis zijn. Voor kinderen die snel afgeleid zijn is zo’n achtergrondruis moeilijk te negeren. En afleidingen beperken is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van een kind met AD(H)D. Door samen de voorwaarden af te spreken wordt TV-kijken een fijn dagelijks rustmoment voor je kind en is het voor hem/haar ook duidelijk dat ze zich daarna op een andere manier moeten vermaken.

Compromis tussen broers en zussen

Als je kinderen van verschillende leeftijd hebt is samen TV kijken iets uitdagender. Een ouder kind zal maar moeilijk zijn/haar favoriete serie laten schieten om naar een ‘kinderachtige serie’ van een jonger broertje of zusje te kijken. Een oplossing kan zijn dat je oudere kind in een andere kamer kijkt en je jongere in de woonkamer.

Extra stimulans

Televisiekijken als beloning is ook een mogelijkheid. Dan is het wel belangrijk dat kinderen de TV niet als constante bron van entertainment zien. Zo kan je met je kinderen afspreken dat de televisie een halfuurtje aan mag als hun huiswerk af is of de voetbaltraining afgelopen is. Televisie kijken moet natuurlijk niet de enige manier van belonen zijn. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld een uurtje naar de speeltuin, een mooi nieuw boek of gezellig samen om een ijsje lopen.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Meer dan eens is die vraag me in de praktijk en daar buiten al gesteld. Veel klantjes en hun ouders vinden het een wazig iets. Maar wazig is het zeker niet!

Eigenlijk is het allemaal heel erg logisch: iedereen wordt geboren met een aantal reflexen. Dat heb je vast wel ooit wel al eens gezien, bij je eigen kinderen of toen je ergens op kraambezoek was: kriebel een baby’tje in zijn handje en hij grijpt je vinger vast.

lees verder
Wat is dat ‘beelddenken’ eigenlijk?

Wat is dat ‘beelddenken’ eigenlijk?

Beelddenken is non verbaal denken, instinctief denken, voelen dat een oplossing daar en daar ligt. De kracht dat je, datgene wat je uit wilt uiten, kunt visualiseren: als een schilderij of een beeldhouwwerk, maar ook als een heel orkest dat je kunt horen spelen. Mozart en Van Beethoven hoorden de muziek in hun hoofd en zagen het orkest spelen en dat schreven ze op. Beethoven zelfs nog toen hij doof werd! Mensen die vanuit hun primaire denkproces, hun rechterhelft denken zijn spiritueel getalenteerd of sensibel. Ze zien uitkomsten die een ander niet ziet omdat ze 3 dimensionaal kunnen denken en kunnen omdenken

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin