Home » Blog » Reflexintegratie » Het grote kietelmonster

Het grote kietelmonster

door | 8 okt, 2018 | Gedrag, Opvoeding, Reflexintegratie

Wist je dat kietelen eigenlijk helemaal niet zo leuk is als het lijkt? Het lijkt een onschuldige manier van aanraken, vaak met een hoop gekronkel en gegieber. Toch ken ik zelf genoeg volwassenen en kinderen die echt een hekel hebben aan kietelen en het verre van grappig vinden. Evolutionair bioloog Richard Alexander verklaart ook dat als ouders te lang of te enthousiast kietelen, dat dit voor kinderen binnen no-time kan veranderen van een lolletje naar een erg angstige ervaring.

Innerlijk alarmsysteem

Dat komt omdat het gebied in je hersenen wat kietelen registreert wordt in een pijngebied en je innerlijke alarmsysteem aan gaat. Alarm wil zeggen dat je vecht-vlucht-bevries reactie ‘aan’ gaat en dat maakt bijv. dat degene die gekieteld wordt terugmept, wegrent of het gewoon maar ondergaat. Je kan je behoorlijk onveilig en machteloos voelen als er niet geluisterd wordt als je het probeert te stoppen. Nu wil ik niet zeggen dat je nóóit meer mag kietelen, maar ik zou zeker voorzichtig zijn en wat spelregels inbouwen.

Mijn tips zijn:

  • Kan een kind nog niet praten? Dan ook niet kietelen. Voorkomen is beter dan genezen.
  • Kondig een kietelbeurt aan of beter vráág of iemand gekieteld wil worden. Vraag het vóór het kietelen. Dan is het verrassingselement wel weg, maar is het een leuker spelletje.
  • Spreek af welk gebaar ‘stop!’ betekent. Soms gillen en lachen kinderen zo hard dat ze niet meer kunnen praten, maar wel graag willen dat het stopt. Als je een signaal afspreekt houdt een kind controle en ga je niet over zijn/haar grenzen.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Rust in de drukke decembermaand

Rust in de drukke decembermaand

De december maand kan een stressvolle periode zijn voor kinderen, zeker als ze een aandacht- en concentratiestoornis hebben. Op feestelijk bezoek bij familie of vrienden gooit hun hele dag-tot-dag routine door elkaar en dat kan overweldigend zijn. Als je deze effectieve strategieën met je gezin volgt, kun je chaos voorkomen en er voor zorgen dat je (AD(H)D) kinderen zich er goed bij blijven voelen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin