Home » Blog » Reflexintegratie » Het grote kietelmonster

Het grote kietelmonster

door | 8 okt, 2018 | Gedrag, Opvoeding, Reflexintegratie

Wist je dat kietelen eigenlijk helemaal niet zo leuk is als het lijkt? Het lijkt een onschuldige manier van aanraken, vaak met een hoop gekronkel en gegieber. Toch ken ik zelf genoeg volwassenen en kinderen die echt een hekel hebben aan kietelen en het verre van grappig vinden. Evolutionair bioloog Richard Alexander verklaart ook dat als ouders te lang of te enthousiast kietelen, dat dit voor kinderen binnen no-time kan veranderen van een lolletje naar een erg angstige ervaring.

Innerlijk alarmsysteem

Dat komt omdat het gebied in je hersenen wat kietelen registreert wordt in een pijngebied en je innerlijke alarmsysteem aan gaat. Alarm wil zeggen dat je vecht-vlucht-bevries reactie ‘aan’ gaat en dat maakt bijv. dat degene die gekieteld wordt terugmept, wegrent of het gewoon maar ondergaat. Je kan je behoorlijk onveilig en machteloos voelen als er niet geluisterd wordt als je het probeert te stoppen. Nu wil ik niet zeggen dat je nóóit meer mag kietelen, maar ik zou zeker voorzichtig zijn en wat spelregels inbouwen.

Mijn tips zijn:

  • Kan een kind nog niet praten? Dan ook niet kietelen. Voorkomen is beter dan genezen.
  • Kondig een kietelbeurt aan of beter vráág of iemand gekieteld wil worden. Vraag het vóór het kietelen. Dan is het verrassingselement wel weg, maar is het een leuker spelletje.
  • Spreek af welk gebaar ‘stop!’ betekent. Soms gillen en lachen kinderen zo hard dat ze niet meer kunnen praten, maar wel graag willen dat het stopt. Als je een signaal afspreekt houdt een kind controle en ga je niet over zijn/haar grenzen.

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Goed gemanierd

Goed gemanierd

Goede manieren zijn niet altijd vanzelfsprekend. In dit blog geef ik je tips om spelenderwijs met je kind te werken op je beurt wachten, aan tafel blijven zitten en meer.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin