Home » Blog » Reflexintegratie » Verborgen gebreken

Verborgen gebreken

door | 2 jan, 2015 | Gedrag, Reflexintegratie, School

De week voor de kerstvakantie stond bij mij in het teken van de training Dynamic and Postural Reflex Pattern Integration (Oh, yes, it was an English course. Dat was best even overschakelen, maar goed te doen). Ik had van de allereerste training in april zoveel goede dingen gelezen, dat ik spijt had dat ik er niet bij geweest was. Nu dus gelukkig wel!

Primaire reflexen als fundering van gedrag en prestaties

De reden dat ik deze training wilde volgen was dat ik in mijn praktijk regelmatig zie dat kinderen verbeteren qua gedrag en prestaties, maar dat ze desondanks vaak nog tegen zichzelf vechten. Soms zelfs nog wel harder, want als er van binnen, aan de basis niets veranderd moet je om de buitenkant te veranderen des te harder werken. Ik wilde dus heel graag kinderen ook helpen aan de basis, omdat het daarna ook allemaal net wat makkelijker gaat.
Je kan het eigenlijk wel een beetje vergelijken met een huis. Je begint bij de bouw ook niet met de ramen en deuren of zelfs het dak. Je begint altijd met de fundering, zodat het huis goed staat. Dat is eigenlijk wat ik door deze training ook met kinderen én volwassen kan doen: zorgen dat de fundering goed is, zodat de rest ook makkelijker en steviger gebouwd kan worden. Weg met verzakkingen, scheuren in de muur en gestutte plafonds!

Altijd harder werken dan de anderen

De fundering van leren en gedrag ligt in de reflexen die ieder mens (en dier) meekrijgt, al voor de geboorte. De meeste reflexen ontstaan al in de baarmoeder en zijn nodig om onder andere op de juiste manier ter wereld te komen. Maar wat als een natuurlijke bevalling niet van een leien dakje gaat of zelfs in een keizersnede uitloopt? Wat als je als baby je niet alle reflexbewegingen helemaal eigen hebt kunnen maken? Dan kan het zijn dat je last krijgt van je ‘fundering’. Dat kan zijn door gedragsproblemen of strubbelingen op school. En natuurlijk doe je hartstikke je best om, op je eigen manier, zo goed mogelijk mee te draaien. Maar als je lichaam je onbewust tegenwerkt moet je altijd net een slag harder werken dan een ander…

Simple is profound

‘Simple is profound ‘, de zin waar de trainster ons de hele week mee om de oren sloeg. ‘Simpel is grondig/diepgaand’ en dat is ook wat de methode is. Eenvoudig inzetbaar bij een heel divers scala aan symptomen, van aandachtstekort, bedplassen, grenzen aangeven/overschrijden,schrijfproblemen, roken, stotteren, vluchtgedrag tot zweten en nog heel veel meer! Wil je weten wat ik voor jou of je kind kan betekenen? Mail me dan via info@praktijklonnydeschrijver.nl en dan kijken we samen wat een eerste stap naar een goede basis in het leven kan zijn!

Over mij

Ik kom van alles tegen in mijn praktijk en schrijf daar zo nu en dan een blog over. Lees je mee?

Gerelateerde artikelen

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Maar wat bedoel je met primaire reflexen, Lonny?

Meer dan eens is die vraag me in de praktijk en daar buiten al gesteld. Veel klantjes en hun ouders vinden het een wazig iets. Maar wazig is het zeker niet!

Eigenlijk is het allemaal heel erg logisch: iedereen wordt geboren met een aantal reflexen. Dat heb je vast wel ooit wel al eens gezien, bij je eigen kinderen of toen je ergens op kraambezoek was: kriebel een baby’tje in zijn handje en hij grijpt je vinger vast.

lees verder
De horror van verhaaltjessommen

De horror van verhaaltjessommen

Ken je dat, ‘verhaaltjessommen’? Een gruwel voor veel kinderen uit mijn praktijk en misschien ook wel bij jou thuis… Een pleidooi voor het terug gewoon te leren rekenen, zodat je het later (pas als je de stof goed beheerst!) creatief kan gebruiken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin